Cynamon na cukrzycę: wspaniała przyprawa do kontrolowania poziomu cukru we krwi

[mashshare]

Znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwutleniających, cynamon (zarówno odmiany cejlońska, jak i kasja) jest coraz częściej badany jako alternatywny lek na cukrzycę.

Obniża poziom cukru we krwi i poprawia kontrolę glikemii

Chociaż badania nad wpływem cynamonu na poziom cukru we krwi nie są jeszcze ostateczne, to co odkryto do tej pory jest obiecujące. Jak wykazała metaanaliza obejmująca 8 wcześniejszych badań, cynamon wykazał potencjał w obniżaniu poziomu cukru we krwi u diabetyków.

Kiedy badanym podawano cały cynamon lub ekstrakt cynamonowy skutkowało to znacznym obniżeniem poziomu cukru we krwi na czczo, co skłoniło naukowców do stwierdzenia, że ​​cynamon może być użyteczną alternatywną terapią dla osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym.  W tym przypadku nie określono rodzaju cynamonu.

Naśladuje insulinę i zwiększa wrażliwość na insulinę

Kiedy masz cukrzycę typu 2 reakcja organizmu na hormon insuliny jest upośledzona. Skutkuje to nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów i podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Badania na zwierzętach i laboratoria wykazały, że cynamon może skutecznie naśladować działanie insuliny, a nawet zwiększać wydajność insuliny w organizmie.

To z kolei poprawia wrażliwość organizmu na insulinę, pomaga komórkom organizmu lepiej reagować na insulinę i ułatwia płynniejszy transport glukozy. Tak więc cynamon ma potencjał jako alternatywny środek nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób ze stanem przedcukrzycowym lub z początkowymi objawami insulinooporności.

Może obniżać poziom cukru we krwi po posiłkach

Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, gdy spożywasz duży posiłek poziom cukru we krwi ma tendencję do znacznego wzrostu po jedzeniu, zwłaszcza jeśli jest to posiłek bogaty w węglowodany. Te wahania poziomu cukru we krwi zwiększają ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, a także pogarszają stan, jeśli już go masz. Dzieje się tak, ponieważ zwiększają one poziom zapalenia i stresu oksydacyjnego w organizmie.

Niektóre badania wskazują, że przyjmowanie cynamonu wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany może spowolnić tempo, w jakim pokarm opróżnia się z żołądka i pomaga kontrolować skoki poziomu cukru we krwi po posiłku.

Zwalcza stan zapalny

Przewlekłe zapalenie jest często głównym wyzwalaczem cukrzycy, a nawet może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, jeśli już masz cukrzycę. Cynamon pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie dzięki dużej ilości flawonoidów. To przeciwzapalne działanie cynamonu odgrywa znaczącą rolę nie tylko w zmniejszaniu problemów metabolicznych, ale także w zapobieganiu dalszym komplikacjom zdrowotnym spowodowanym cukrzycą.

Korzyści antyoksydacyjne cynamonu są również przydatne dla diabetyków. Nie tylko stres oksydacyjny, rodzaj uszkodzenia komórek spowodowanego przez wolne rodniki, odgrywa rolę w rozwoju cukrzycy, ale diabetycy są często bardziej podatni na stres oksydacyjny. Przeciwutleniające działanie cynamonu zmniejsza stres oksydacyjny i przerywa to błędne koło pomagając lepiej radzić sobie z chorobą.

Zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych

Dzięki swojej zdolności do zmniejszania stanu zapalnego, kontrolowania poziomu cukru i zapobiegania nagłym skokom, cynamon może być w stanie powstrzymać szereg komplikacji związanych z cukrzycą.

Choroby serca

Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój chorób serca. Cynamon jest często zalecany jako część ogólnej diety zdrowej dla serca w zapobieganiu chorobie wieńcowej, ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze i łagodzi stany zapalne. Jego pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi pomaga również zmniejszyć ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Zaburzenia lipidowe

Cynamon może mieć działanie hamujące na reduktazę HMG-CoA, enzym odpowiedzialny za produkcję cholesterolu, dzięki składnikowi zwanemu cynamazą. Może więc być obiecującym alternatywnym lekarstwem na hiperlipidemię lub wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, stan, z którym zmaga się wielu diabetyków. 

Wysokie ciśnienie krwi

Cynamon jest coraz częściej uznawany za uzupełniającą opcję dietetyczną do regulacji poziomu ciśnienia krwi. Jak wykazało jedno badanie kliniczne suplementacja cynamonem znacznie obniżyła zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Choroba Alzheimera

Niekontrolowana cukrzyca i wynikający z niej podwyższony poziom cukru w ​​organizmie może spowodować uszkodzenie wielu narządów, w tym mózgu. Nic dziwnego, że badania ujawniają silniejszy związek między cukrzycą, a chorobą Alzheimera (AD). W rzeczywistości AD jest coraz częściej określana jako cukrzyca typu 3, a badania sugerują, że stan ten reprezentuje postać cukrzycy, która specyficznie dotyka mózg.

Który rodzaj cynamonu jest lepszy: kasja czy cejlon?

Cynamon występuje w dwóch odmianach – kasja i cejlon, obie pochodzą z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum. Kasja lub chiński cynamon są ogólnie niedrogie i łatwo dostępne. Jest to rodzaj cynamonu, który częściej znajdziesz w alejce z przyprawami w supermarkecie, a także w wielu produktach spożywczych.

Cejlon występuje rzadziej niż kasja i jest zazwyczaj droższy. Kora cynamonu cejlońskiego wygląda jak ciasno zwinięte zwoje i jest miękka i krucha, podczas gdy cynamon kasja jest twardy i gruby i ma tylko jedną zwiniętą warstwę. Cynamon cejloński ma również jaśniejszy kolor niż kasja.

Podczas gdy badania nad cukrzycą wykorzystywały zarówno odmiany kasja, jak i odmiany cejlońskie wielu badaczy nie rozróżnia między nimi ani nie określa, który z nich stosowali. Nie ustalono również, czy jeden typ jest lepszy od drugiego jeśli chodzi o leczenie cukrzycy.

Najprawdopodobniej oba mogą przynosić podobne korzyści. Ale jedną wadą, którą należy wziąć pod uwagę jest wysoka zawartość kumaryny w cynamonie kasja. Ten antykoagulant może nawet uszkodzić wątrobę, gdy jest stosowany w dużych ilościach. Z drugiej strony cynamon cejloński ma tylko znikome ślady tego związku.

Ile cynamonu należy spożywać?

Chociaż zalecana dawka nie została ustalona, ​​większość badań zwykle używa od 1 do 6 gramów proszku dziennie. Pamiętaj jednak, że zawartość kumaryny jest czynnikiem, na który musisz uważać. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił tolerowane dzienne dawkowanie kumaryny na 0,1 mg / kg. Zawartość kumaryny w cynamonie kasja może wahać się od 2 do 7 gramów na kg. Więc lepiej byłoby trzymać się dolnego końca spektrum i nie spożywać więcej niż 1 lub 2 g, jeśli użyje się cynamonu kasja.

Jeśli zażywasz leki na cukrzycę przed regularnym włączaniem cynamonu lub suplementów cynamonowych musisz skonsultować się z lekarzem. Może wchodzić w interakcje z innymi lekami lub powodować drastyczny spadek poziomu cukru we krwi (hipoglikemia).

Podobnie jeśli przyjmujesz inne leki, takie jak leki rozrzedzające krew, skonsultuj się z lekarzem przed zażyciem suplementów cynamonu. Kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci powinny unikać terapeutycznych dawek cynamonu, ponieważ jego bezpieczeństwo w tych grupach nie zostało ustalone.

[mashshare]

Podobne artykuły

Popularne artykuły

Obniż poziom cholesterolu i popraw swoje zdrowie dzięki temu olejowi

Jeśli chodzi o kuchnię, to jest kilka rzeczy, które na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarni, bez których po...

Domowe sposoby na przewlekły ból: 6 sposobów na złagodzenie bólu

Przewlekły ból dotyka 1 na 5 osób w Polsce, co utrudnia osobom dotkniętym chorobą prowadzenie normalnego trybu życia. Jest to bardzo subiektywne...

Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Ocet jabłkowy jest używany w kuchni i medycynie naturalnej od tysięcy lat. Wielu twierdzi, że ma korzyści zdrowotne, w tym wpływa na...

Jak zrobić syrop z cebuli – domowy przepis na kaszel

Wiele lat temu wziąłem udział w internetowym kursie zielarskim z udziałem Rosemary Gladstar (jednej z moich ulubionych zielarzy). Na tym kursie pokazała nam,...

Jak zrobić piasek kinetyczny – prosty domowy przepis

Zastanawiasz się jak zrobić piasek kinetyczny? Te przepisy na wykonanie piasku kinetycznego wykorzystują tylko podstawowe składniki, aby uzyskać miękki, formowalny...