Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Ocet jabłkowy jest używany w kuchni i medycynie naturalnej od tysięcy lat. Wielu twierdzi, że ma korzyści zdrowotne, w tym wpływa na utratę wagi, poprawę poziomu cukru we krwi, złagodzenie niestrawności i zmniejszenie ryzyka chorób serca i raka.

ocet jabłkowy dawkowanie

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to głównie sok jabłkowy, ale dodanie do niego drożdży zamienia cukier zawarty w soku w alkohol. Jest to proces zwany fermentacją. Bakterie zamieniają alkohol w kwas octowy. To właśnie nadaje octowi kwaśny smak i silny zapach.

Ocet jabłkowy właściwości

Poniżej znajdziesz informacje ile octu jabłkowego należy pić, aby uzyskać różne korzyści zdrowotne, a także najlepsze sposoby uniknięcia skutków ubocznych.

Ocet jabłkowy kontroluje poziomu cukru we krwi

Ocet jabłkowy jest często polecany jako naturalny sposób na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, szczególnie dla osób z insulinoopornością.

Ocet przyjmowany przed posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów spowalnia tempo opróżniania żołądka i zapobiega dużym skokom cukru we krwi.

Poprawia również wrażliwość na insulinę , co pomaga organizmowi przenieść więcej glukozy z krwiobiegu do komórek, obniżając w ten sposób poziom cukru we krwi.

Ocet jabłkowy, a zespół policystycznych jajników?

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to stan hormonalny związany z nieprawidłowymi cyklami miesiączkowymi, wysokim poziomem hormonów androgenowych, torbielami jajników i insulinoopornością.

Badania wykazały, że kobiety z PCOS, które wypiły jedną łyżkę stołową (15 ml) octu jabłkowego z 100 ml wody bezpośrednio po obiedzie miały poprawiony poziom hormonów i miały bardziej regularne miesiączki.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet może pomóc ludziom schudnąć, zwiększając uczucie sytości i zmniejszając ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia.

Stwierdzono, że dwie łyżki stołowe każdego dnia pomagają schudnąć prawie dwa razy więcej w ciągu trzech miesięcy w porównaniu z osobami, które nie spożywały octu jabłkowego.

Możesz go wymieszać ze szklanką wody i wypić przed posiłkiem lub wymieszać z olejem, aby zrobić sos sałatkowy.

Ocet jabłkowy na lepsze trawienie

Wiele osób przyjmuje ocet jabłkowy przed posiłkami bogatymi w białko, aby poprawić trawienie.

Teoria głosi, że ocet jabłkowy zwiększa kwasowość żołądka, co pomaga organizmowi wytwarzać więcej pepsyny, enzymu rozkładającego białko.

Dla ogólnego dobrego samopoczucia

Inne popularne powody przyjmowania octu jabłkowego to ochrona przed chorobami serca, zmniejszanie ryzyka raka i zwalczanie infekcji.

Badania na zwierzętach i probówkach sugerują, że ocet może zmniejszać ryzyko chorób serca, zwalczać raka i spowalniać rozwój bakterii, ale nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach.

Najlepsze praktyki unikania skutków ubocznych octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest stosunkowo bezpieczny do spożycia, ale u niektórych osób może powodować działania niepożądane.

Ponieważ kwasowość octu jabłkowego jest odpowiedzialna za wiele jego korzyści zdrowotnych, nie mieszaj go z niczym, co mogłoby zneutralizować kwas i zmniejszyć jego pozytywne skutki.

Należy pamiętać, że kwasowość octu może również uszkodzić szkliwo zębów przy regularnym stosowaniu. Picie przez słomkę, a następnie płukanie ust wodą może temu zapobiec.

Zobacz także: Ocet jabłkowy na włosy – jak działa i jak go stosować

Podczas gdy picie octu jabłkowego wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, spożywanie dużych ilości 237 ml codziennie przez wiele lat może być niebezpieczne i wiąże się z niskim poziomem potasu we krwi i osteoporozą.

Jeśli po zażyciu octu jabłkowego wystąpią nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak nudności, odbijanie się lub refluks, należy przerwać jego przyjmowanie i omówić te objawy z lekarzem.

Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem?

Najlepiej rozłożyć całość na 2–3 dawki w ciągu dnia i najlepiej pić przed posiłkami. Najlepiej też zacząć od 1 łyżeczki (5 ml), aby zobaczyć jak go tolerujesz.

Ważne jest, aby wymieszać go z wodą, ponieważ nierozcieńczony ocet może spalić wnętrze jamy ustnej i przełyku.

Łatwym sposobem jest użycie go z oliwą z oliwek jako sos do sałatek. Szczególnie smakuje z szpinakiem, ogórkami i pomidorami.

Można go również używać do marynowania warzyw lub po prostu wymieszać z wodą i wypić.

Ilość octu jabłkowego używanego do odchudzania to 1-2 łyżki (15-30 ml) dziennie, wymieszane z wodą.

Podobne artykuły

Popularne artykuły

Obniż poziom cholesterolu i popraw swoje zdrowie dzięki temu olejowi

Jeśli chodzi o kuchnię, to jest kilka rzeczy, które na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarni, bez których po...

Domowe sposoby na przewlekły ból: 6 sposobów na złagodzenie bólu

Przewlekły ból dotyka 1 na 5 osób w Polsce, co utrudnia osobom dotkniętym chorobą prowadzenie normalnego trybu życia. Jest to bardzo subiektywne...

Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Ocet jabłkowy jest używany w kuchni i medycynie naturalnej od tysięcy lat. Wielu twierdzi, że ma korzyści zdrowotne, w tym wpływa na...

Jak zrobić syrop z cebuli – domowy przepis na kaszel

Wiele lat temu wziąłem udział w internetowym kursie zielarskim z udziałem Rosemary Gladstar (jednej z moich ulubionych zielarzy). Na tym kursie pokazała nam,...

Jak zrobić piasek kinetyczny – prosty domowy przepis

Zastanawiasz się jak zrobić piasek kinetyczny? Te przepisy na wykonanie piasku kinetycznego wykorzystują tylko podstawowe składniki, aby uzyskać miękki, formowalny...