Jeśli chodzi o kuchnię, to jest kilka rzeczy, które na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarni, bez których po prostu nie da się obejść, czyli mąki, jajek, cukru, soli i oleju.
Przez długi czas oliwa z oliwek okazywała się najlepszym wyborem, ale w ostatnich latach popularność na rynku zyskało wiele nowych olejów roślinnych.
Spis treści
Wszechstronny i pyszny olej z pestek winogron ugruntowuje swoją pozycję jako nowy cel. Delikatny w smaku i pełen korzyści olej z pestek winogron jest tak samo świetny do gotowania, jak do utrzymania zdrowej diety.
Rozważasz zamianę? Oto pięć powodów, dla których warto zacząć włączać olej z pestek winogron do swojej diety.
Olej z pestek winogron jest źródłem kwasów omega 3 i 6
Prawdopodobnie wiesz już co nieco o kwasach tłuszczowych – są to „dobre” rodzaje tłuszczu, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, demencji i zapalenia stawów – ale czy wiesz, że czysty olej z pestek winogron jest w rzeczywistości bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6?
Pełen niezbędnych nienasyconych tłuszczów olej z pestek winogron to świetny sposób na zwiększenie dziennego spożycia kwasów omega – nie są wymagane żadne dodatkowe suplementy oleju rybnego! Jednak, jak każdy rodzaj tłuszczu, pamiętaj, aby spożywać go z umiarem.
Pasuje do wszystkiego
Może pochodzić z tego samego owocu, który wytwarza bogate i mocne wina, ale olej z pestek winogron jest w rzeczywistości lekki zarówno pod względem zapachu, jak i smaku. W przeciwieństwie do innych dostępnych na rynku olejów kuchennych (czytaj: oliwa i olej sezamowy) ma bardzo neutralny smak i faktycznie pomaga wydobyć smaki potraw, które gotujesz, dzięki czemu jest idealną bazą do przygotowywanych potraw.
W stu procentach naturalny i nie uzależniający, olej z pestek winogron jest również świetną alternatywą dla masła podczas pieczenia, nie tylko ze względu na swój smak, ale także lekką konsystencję – czyli za każdym razem otrzymujesz puszyste ciasto!
Dodatkowa zaleta: olej jest również idealnym emulgatorem do przypraw, takich jak domowy majonez i sos holenderski.
Olejek jest wypełniony naturalnie występującymi przeciwutleniaczami.
Modne słowo w świecie zdrowia, przeciwutleniacze zapewniają ochronę przed uszkodzeniami komórek i tkanek spowodowanymi przez wolne rodniki w organizmie. Dzięki tak potężnym właściwościom przeciwutleniacze powinny być włączane do naszej diety każdego dnia.
Chociaż jagody i zielone warzywa liściaste są bogate w przeciwutleniacze, nie są najsilniejszym źródłem tej substancji. Zawiera zarówno polifenole, jak i flawonoidy – niezwykle silne związki antyoksydacyjne! Aby uzyskać natychmiastową poprawę, spróbuj skropić olejem sałatki i zupy.
Ma wysoki punkt dymienia.
Do smażenia i grillowania potrzebny jest olej, który wytrzyma wysokie temperatury patelni. Podczas gdy oliwa z oliwek jest popularnym wyborem zarówno do smażenia steków, jak i smażonych warzyw, niski punkt dymienia oleju może powodować nieprzyjemny zapach w Twojej kuchni.

Dzięki zdolności do wytrzymywania wyższych temperatur jest bardziej odpowiednim wyborem podczas smażenia. Przy wysokiej temperaturze palenia możesz mieć pewność, że smak potrawy pozostanie, a olej zachowa korzystne składniki odżywcze.
Olej z pestek winogron może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
Chociaż cholesterol jest ważnym tłuszczem dla celów metabolicznych, wysoki poziom cholesterolu we krwi może w rzeczywistości być szkodliwy dla zdrowia serca, a nawet może prowadzić do cukrzycy. Ważne jest, aby zacząć rozważać bardziej przyjazne dla serca alternatywy żywności i gotowania.
Jest na szczycie listy: olej roślinny nie tylko nie zawiera tłuszczów trans, ale także ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawiera cholesterolu ani sodu, co czyni go zdrową alternatywą dla tłuszczów o wysokiej zawartości cholesterolu, takich jak masło.