Jak zamrozić fasolkę szparagową bez utraty składników odżywczych

Jak zamrozić fasolkę szparagową na zimę

Zatrzymaj smak i wartości odżywcze świeżej zielonej fasoli, zamrażając ją! Pokażemy Ci, jak zamrozić zieloną fasolkę. Mrożona zielona fasolka to świetny sposób na dodanie odrobiny letniego smaku zimowym zupom i zapiekankom!

Są warzywa, które nie są najlepsze z zamrażarki, ale zielona fasolka nie jest jednym z nich! Fasolka szparagowa jest jednym z naszych ulubionych warzyw do zamrażania, ponieważ po zamrożeniu zachowuje swoją konsystencję i smak, dzięki czemu jest doskonałym sposobem na nadanie Twojemu talerzowi letniego smaku przez cały rok.

Fasolę używamy przez cały rok do przystawek, zup i zapiekanek. Klucz do wspaniałego smaku i konsystencji? Musisz je zamrozić we właściwy sposób! Pokażemy Ci, jak to zrobić.

Jak przygotowuje się zieloną fasolkę do zamrożenia?

Dobrze umyj fasolkę szparagową w chłodnej wodzie, a następnie przytnij / odłam jej końce. Zdecydowana większość fasolek szparagowych uprawianych w dzisiejszych czasach jest „pozbawiona żyłek”, co oznacza, że ​​nie mają twardej łodygi spływającej po tylnej stronie fasoli, którą trzeba usunąć.

Możesz zostawić zieloną fasolkę w całości lub pokroić ją na małe kawałki – zależy to od tego, jak zamierzasz ich później użyć! Zwykle robimy mniej więcej pół na pół – te pokrojone świetnie nadają się do zup i gulaszu, a zostawione w całości do spożycia jako przystawka.

A teraz czas na blanszowanie!

Co to jest blanszowanie?

Blanszowanie to technika utrwalania żywności, której będziesz używać do wielu mrożonych warzyw. Pomaga zachować smak, kolor i konsystencję produktów dzięki czemu później będą one bardziej apetyczne!

Aby zblanszować owoce lub warzywa zanurzasz je we wrzącej wodzie na krótki czas (zwykle kilka minut lub krócej!), A następnie przenieś je do łaźni lodowej, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy już ostygną, możesz kontynuować zamrażanie produktów.

Jak blanszuje się zieloną fasolkę, aby ją zamrozić?

Jak blanszuje się zieloną fasolkę
  1. W dużym garnku zagotuj wodę i napełnij dużą miskę lodem i wodą.
  2. Ostrożnie wrzuć fasolkę szparagową do wrzącej wody i ponownie zagotuj wodę.
  3. Pozostaw fasolkę szparagową we wrzącej wodzie na 3 minuty, a następnie wyjmij ją łyżką cedzakową.
  4. Zanurz fasolę w lodowatej wodzie. Po drodze może być konieczne dodanie większej ilości zimnej wody lub lodu.

Czy możesz zamrozić zieloną fasolkę bez wcześniejszego blanszowania?

Zdecydowanie możesz i robiłam to w obie strony przez lata. Powiem, że blanszowanie ich powoduje, że fasolka szparagowa o wiele lepiej zachowuje swój kolor i teksturę w zamrażarce.

Nieblanszowana zielona fasolka zmienia kolor na szaro-zielony i staje się nieco twardsza w zamrażarce. Jeśli chcesz to przetestować, zrób to, ale ja zawsze najpierw blanszuję!

Jak zamrozić fasolkę szparagową?

Omówiliśmy już większość tego procesu, ale porozmawiajmy o tym jeszcze raz, więc masz wszystko w jednym miejscu:

  1. Umyj i przytnij zieloną fasolkę.
  2. Jeśli chcesz, pokrój fasolkę szparagową na małe kawałki (ten krok jest całkowicie opcjonalny!).
  3. Zblanszuj fasolę przez 3 minuty, a następnie zanurz ją w lodowatej wodzie.
  4. Odcedź zieloną fasolkę, osusz ją i rozłóż w jednej warstwie na blasze do pieczenia i wstaw do zamrażalnika.
  5. Przenieś mrożoną fasolę do wybranych pojemników (więcej o tym dalej!) Trzymaj w zamrażalce do momentu użycia.

Zamrożenie fasolki szparagowej w jednej warstwie na blasze do pieczenia ułatwi jej późniejsze porcjowanie.

W jakich pojemnikach należy trzymać zamrożoną zieloną fasolkę?

Istnieje mnóstwo opcji przechowywania mrożonej zielonej fasoli, a wybór zależy od tego, ile masz miejsca w zamrażarce, jak planujesz wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową i co myślisz o szkle w porównaniu z plastikiem. Oto nasze ulubione opcje:

Szklane pojemniki do przechowywania żywności

Jeśli masz skrzynię lub zamrażarkę stojącą, szklane pojemniki są doskonałym wyborem, ponieważ ładnie się układają. Podoba mi się również to, że możesz zobaczyć co jest w pojemnikach – jest coś naprawdę satysfakcjonującego w oglądaniu szklanych pojemników z pięknym jedzeniem, ustawionych w zamrażarce. Chociaż są one wielokrotnego użytku, zajmują również więcej miejsca. Jeśli więc twoja przestrzeń w zamrażarce jest ograniczona, te pojemniki mogą nie być właściwym wyborem dla Ciebie.

Zamykane na zamek torby do zamrażania

Zalety: Są to najtańsze opcje i zajmują mniej miejsca niż którakolwiek z opcji szklanych. Wady: są plastikowe jednorazowego użytku, a mrożonki nie wytrzymają tak długo, jak w przypadku niektórych innych opcji.

Worki próżniowe

Te worki zajmują mniej miejsca niż jakiekolwiek inne rozwiązanie do przechowywania z tej listy i zapewniają najdłuższą żywotność. Aby z nich skorzystać musisz kupić specjalny element wyposażenia, więc musisz zdecydować, czy chcesz dokonać tej inwestycji. Pomiń torebki próżniowe, jeśli planujesz jednorazowo użyć niewielkich ilości fasolki szparagowej – po otwarciu trudno jest ponownie zamknąć torebki!

Do fasoli szparagowej używam prawie wyłącznie torebek próżniowych. Fasolkę szparagową zamrażam dokładnie w takiej porcji, jaka jest potrzebna do przygotowania przystawki na obiad. Zwykle robię też jedną większą torebkę do zamrażania zapinaną na zamek, więc mogę po prostu chwycić garść i wrzucić do zup i gulaszu przez całą zimę.

Jaką trwałość ma mrożona zielona fasolka?

Jak długo zielona fasola pozostanie w zamrażarce, zależy od pojemnika, w którym została zamrożona. W przypadku pojemników nieszczelnie zamykanych próżniowo fasolka szparagowa będzie zdatna do spożycia 6-8 miesięcy. Jeśli używasz zgrzewarki próżniowej możesz łatwo przechowywać ją rok lub dłużej.

Jak ugotować zamrożoną zieloną fasolkę?

Blanszowanie pomaga przygotować zieloną fasolkę, co oznacza, że ​​jest ona już na najlepszej drodze do ugotowania, gdy wyjmujesz ją z zamrażarki. Wrzuć ją garściami do gorących zup lub gulaszu.

Jeżeli chcesz ją wykorzystać jako przystawkę wlej trochę wrzącej wody do garnka i dodaj mrożoną fasolę, aby ją ugotować. Po podgrzaniu jest gotowa do schrupania!

Podobne artykuły

Popularne artykuły

Obniż poziom cholesterolu i popraw swoje zdrowie dzięki temu olejowi

Jeśli chodzi o kuchnię, to jest kilka rzeczy, które na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarni, bez których po...

Domowe sposoby na przewlekły ból: 6 sposobów na złagodzenie bólu

Przewlekły ból dotyka 1 na 5 osób w Polsce, co utrudnia osobom dotkniętym chorobą prowadzenie normalnego trybu życia. Jest to bardzo subiektywne...

Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Ocet jabłkowy jest używany w kuchni i medycynie naturalnej od tysięcy lat. Wielu twierdzi, że ma korzyści zdrowotne, w tym wpływa na...

Jak zrobić syrop z cebuli – domowy przepis na kaszel

Wiele lat temu wziąłem udział w internetowym kursie zielarskim z udziałem Rosemary Gladstar (jednej z moich ulubionych zielarzy). Na tym kursie pokazała nam,...

Jak zrobić piasek kinetyczny – prosty domowy przepis

Zastanawiasz się jak zrobić piasek kinetyczny? Te przepisy na wykonanie piasku kinetycznego wykorzystują tylko podstawowe składniki, aby uzyskać miękki, formowalny...